Arhiva categoriei: Trupe participante

Baroco

La curtea Regelui Soare

Distribuție:

Dorin Mirea: Charles Beauchamps  / Ludovic al XIV-lea, Regele Soare

Cristina Rotundu: Terpshichore, Muza  dansului/ D-ra La Fontaine

Luiza Mirea: Urania, Muza știintelor

Ecaterina Pavel: Caliope, Muza poeziei lirice

Ramona Vîlcu: Afrodita, Zeița Iubirii

Sînteți pe cale de a intra într-o lume magică și somptuoasă, în care gesturile se preschimbă în eleganță, iar pașii – în zbor rafinat pe ritmuri ale muzicii preclasice. Este lumea în care ia naștere baletul.

Originea îndepărtată a acestui cuvînt se găsește în limba greacă (ballizo) sau latină (ballo, ballare – a dansa); de aici provine termenul italian balletto, însemnînd „mic dans”. Un dans care a luat naștere în Franța secolului al XV-lea la curtea reginei Caterina de Medici.

Baletul va cunoaște o ascensiune spectaculoasă începînd cu secolul al XVI-lea, în timpul domniei Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, cînd acest gen de dans clasic va fi reconfigurat într-o manieră somptuoasă și impunătoare. După o lungă evoluție și prin îndrumarea poeților și muzicienilor acelor vremuri, baletul devine forma predilectă de divertisment colectiv de la curtea regală.

Regele Soare înființează Academia Regală de Dans, în 1661, pusă sub conducerea lui Charles Beauchamps, fostul profesor de dans al lui Ludovic al XIV-lea. Este momentul de început al profesionalizării baletului și al reprezentațiilor de scenă cunoscute de noi în prezent.

Maniera nobilă, elegantă și studiată a maestrului se va regăsi în compozițiile sale savante și minuțioase, îndreptînd arta dansului către combinații de figuri cît mai variate și mai complicate. Baletul avea un caracter mimetic și impunea o punere în scenă a unei povești, iar motivele de inspirație erau căutate pretutindeni, chiar și în natură. Tehnica dansului se îmbogățește în acest timp și devine o știință dificilă, care pretinde profesionistului studii mai îndelungate și perseverență. Beauchamps inventează un sistem de scriere coregrafica pentru notarea pașilor și figurilor de dans și formează mai mulți coregrafi, printre care și d-ra La Fontaine, prima dansatoare profesionistă apărută pe scenele Europei acelor vremuri.

 

Inspirat din această istorie a baletului, ansamblul Barocco a pregătit spectacolul …, compus din cinci tablouri:

 

Primul tablou –  Maestrul de balet Beauchamps se află în sala Academiei de dans unde lucrează la compoziția următorului spectacol și la sistemul de scriere coregrafică.

Al doilea tablou  – Doamnele de la curte vin la Academie pentru a învăța rolurile pe care le vor primi în noul balet al lui Beauchamps,  APOLO  și MUZELE.

Al treilea tablou –  Beauchamps împreună cu d-ra La Fontaine pregătesc numărul de menuet din spectacolul închinat Regelui Soare

Al patrulea tablou – Dansul celor patru muze din spectacolul închinat Regelui Ludovic al XIV-lea

Al cincilea tablou – Regele dansează  împreună cu cele patru muze.

Trei Parale

„Talmeș-balmeș”

Muzica trupei „Trei Parale” este muzica orală și cu siguranță mult asemănătoare muzicilor din sec. XVI-XIX și chiar mai îndepărtate în timp, fiind păstrate și transmise din generație în generație, patrimoniu real al culturii românești.

Desigur, instrumentele folosite azi sunt însă atestate documentar ca fiind cele mai populare în trecut… felurite fluiere, simple sau speciale (caval, tilincă, fluier gemănat), la cimpoi, drâmbă, oud, țiteră, cobză, contră, gordună şi dobă.

„Talmeș-Balmeș” preia partea dinamică a proiectelor Bazar I și II, dedicate muzicilor orale urbane, pătrunzând, astfel, în lumea hanurilor şi a cârciumilor, a micilor târguri şi a mahalalelor marilor oraşe ce reînvie vechile sonorități puternice țărănești și încearcă să regăsească muzicile pierdute ale României rurale.

Componență:

Florin Iordan: cobză, fluiere, cimpoi, țiteră
Daniel Pop: voce, fluiere, drâmbă, percuție
Mihai Balabaș: vioară
Beatrice Iordan: cobză, voce
Dinu Petrescu: percuție
George Ștefan Kudor: contrabas, percuție

12119969_10156228395995217_7401577118241036008_o

Formaţia Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann

Formaţia Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann este o echipă de tineri muzicieni care împărtăşesc pasiunea pentru cultura românească veche. Dorinţa şi strădania lor este aceea de a valorifica şi readuce în conştiinţa contemporaneităţii repertoriul întâlnit odinioară la curţile domneşti, fără a ignora, însă muzica mahalalelor şi a satelor.

Muzica propusă nu are pretenţii exhaustive, ci reprezintă o posibilă manieră de redare şi înţelegere a muzicii vechi. Aranjamentele orchestrale sunt fundamentate pe cercetare, însă accentul cade pe oglindirea ethosului vremii şi pe vitalizarea muzicii vechi, prin suflul tineresc al formaţiei.

Ca urmare a numeroaselor izvoare şi tendinţe descoperite în cultura românească, muzica propusă de Formaţia Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann îşi are sursele în manuscrisele medievale de sorginte bizantină, otomană şi apuseană, fiind influenţată de parfumul balcanic şi impregnată de folclorul şi spiritul autohton. Manuscrisele utilizate provin din codexurile şi culegerile unor compozitori consacraţi (Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I. G. Zographou Keibeli, George Ucenescu ş.a.), dar şi din bibliotecile unor aşezăminte şi locaşuri de cult.

Aranjamentele orchestrale şi conceptul sonor aparţin lui Constantin Răileanu şi sunt rodul cercetărilor şi experienţelor acumulate de-a lungul anilor de studiu.

Instrumentele utilizate de către membrii formaţiei provin din spaţiul oriental dar şi din spaţiul occidental şi autohton, rolul lor fiind de a-i ajuta să se apropie de sonorităţile propuse de partitură.

Un element important, specific formaţiei Anton Pann, este actualizarea şi însufleţirea muzicii vechi pe care o propune ca o alternativă viabilă marelui public.

Trupa de dans contemporan

DSC_8875DSC_8884 DSC_8887 DSC_8888Spectacolul ”Body Intimacy XENO”

Asociația Culturală SIC își propune să susțină proiecte și evenimente artistice care încurajează aportul tehnologic în mediul cultural și totodată creșterea și educarea unui public consumator de spectacole de dans contemporan în Brașov. Această organizație, împreună cu alți parteneri și sponsori produce evenimentele Contraption.

Contraption este format în prezent din Bianca Oichea și Robert Erdos și reprezintă un proiect deschis cercetării și studiului interacțiunii corpului cu mediul tehnologic în timp real. Acest parcurs este strâns legat de domeniul dansului în care cei doi explorează și cercetează conexiunile care se produc între dansul contemporan și tehnologiile digitale prin: spectacole, performance-uri și instalații. Contraption există în acest context interdisciplinar, deoarece scopul final este acela de a cunoaște, analiza și înțelege cum tehnologiile digitale transformă scena contemporană.

Spectacolul Body intimacy # 2 Xeno

Spectacolul abordează tema contactului interuman, în raportul masculin-feminin, în încercarea de a evidenția procesul de cunoaștere și de regăsire de sine a individului la nivel fizic, senzorial și emoțional. Corpul se află într-un spațiu care simte, răspunde, poate fi manipulat și jucat, devenind  astfel un personaj. Așadar în această realitate scenică publicul descoperă un nou „imaginar” al corpului, însuși conceptul XENO (din titlu), desemnând cea mai mică unitate de măsură a conexiunii umane.

Concept și coregrafie: Bianca Oichea

Design sisteme interactive: Robert Erdos

Scenografie: Rodica Știrbu

Muzica originală: Alex Catană

 

Credit pentru fotografii: Alexa Papa

Green Princess & Pantalon Vert

afis trupa FrantaSpectacolul ”Layer upon Layer”

Spectacolul Layer upon layer (Strat peste strat)

Începând din 1920 și până în 1950, Layer upon layer traversează dansând patru decenii. Un spectacol creat plecând de la tema „Take the A train” și de la variațiile sale. Această istorie a unei femei, nu al Femeii, din anii 20 și până în anii 50. Fiecare variație a temei muzicale din „Take the A train” susține o emoție legată de un fapt istoric: dragostea, tristețea, furia, bucuria, intoxicația etc. Adesea destabilizat, interpretul aleargă după timp; își pierde echilibrul pe tocuri; furios, are o gestică sacadată; beat, corpul nearticulat nu stă în picioare; ușurat de independența feminină a anilor 50, dansează cu un plus de siguranță.

Coregrafia este contemporană, dar inspirată din mai multe genuri: lindy hop-ul anilor 20, swing-ul anilor 30, bebop-ul anilor 40 etc.

Fotografii: Roger Fusciardi

bercyED3811_109bercyED3823_112bercyED3913_125bercyED3917_126 bercyED3921_127

Compania Green Princess & Pantalon Vert

Cindy Clech și Clement Gressier s-au asociat reunindu-și cunoștințele: dansul, artele plastice și video. Și-au botezat compania după poreclele lor: prințesa verde și pantaloni verzi. Ei crează spectacole de video-dans, instalații plastice, performance, evenimente participative pe scenă și în spațiul public.

Crează pentru a da un ecou cotidianului. Ei doresc să-și interogheze spectatorii în legătură cu temele contemporane. Creațiile lor sunt poetice, vioaie și spontane.

 

 

 

Cursuri de dans istoric

BRAȘOV 2021 – CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII – ORAȘ CANDIDAT

CURSURI DE DANS ISTORIC

afis cursuri de dans istoric 2015

Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor Brașov alături de partenerii lor Centrul Cultural Reduta, Opera Brașov, Asociația Ars Saltandi, Casa de Cultură a municipiului Codlea, Asociația Cavalerii Cetăților Bârsei organizează în 10-11 iulie 2015 “Festivalul de dans ROMANA”, ediția a II-a. Proiectul este finanţat din bugetul Municipiului Brașov.

Pe lângă secțiunea de profesioniști va exista o secțiune pentru amatori formată din două grupuri de dansatori (30 de persoane) care urmează sa fie instruite gratuit în perioada 14 mai-8 iulie 2015.

Toți cei interesați să învețe dansuri de secol XVI-XVIII: branle, volta, chaconne, bourrée sunt rugați să se înscrie fie la sediul muzeului din Piața Sfatului nr. 25, telefon 0268-477864, fie prin e-mail la adresa casa_muresenilor@yahoo.com. Persoane de contact Cristina Seitz și Lorena Domocos. Doritorii trebuie să aibă minim 14 ani iar la înscriere trebuie să furnizeze următoarele date de contact: nume, prenume, adresa, număr telefon, e-mail. Cursurile se vor desfășura săptămânal la sediul muzeului, luni cu începere de la ora 18.30 și joi ora 17.30.

Ansamblul de dans Passeggio

Spectacolul conține dansuri de la începutul secolului al XIX-lea și este inspirat dintr-o poveste de Frații Grimm – Condurii prințeselor”.

Cândva demult, într-un regat îndepărtat, trăia un rege care avea 12 fete. Noaptea, când prințesele se duceau la culcare, tatăl încuia cu cheia, ușa dormitorului. În ciuda acestui lucru, în fiecare dimineață prințesele apăreau în salon cu pantofii complet stricați.

Va reuși cineva să dezlege acest mister?

Pagina oficială de internet

 

 

Cristina Rotundu

cristina

ROTUNDU CRISTINA IONELA, n. 6 ianuarie 1975, solist balet Opera Brașov

– 1993 absolventă a Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca;

– 1993-1994 angajată a Operei din Cluj-Napoca;

– 2011 licențiată în Artele Spectacolului Muzical, Academia ”Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca;

– 2011 absolventă a cursului de Asistent Regizor Artistic în cadrul proiectului Sprijin pentru competențe în artele spectacolului din România – SCENART, realizat în colaborare cu Teatrul ”Scala” din Milano;

Din 1994 până în prezent îmi desfășor activitatea la Opera Brașov participând activ în numeroase spectacole de operă, operetă și balet.

DSC_16663 088lepetitsriens_andreipaulfoto_primaria brasov6

Dorin Mirea

STUDII

Şcoala de Artă Braşov, balet

Centrul de Pregatire Profesională în Cultură, Bucureşti, instructor de dans

ACTIVITATE SCENICĂ

Prezent – 2007, Opera Braşov – solist balet

2007-2004, artist liber profesionist, colaborator al Operei Braşov, Teatrului Liric Craiova, Centrului Cultural Reduta, Liceului cu program Sportiv Braşov, Ansamblul de Operetă Viena, Cabaret Aro Palace

2004-2003, Circul Krone, Germania, dansator

2003-2001, Opera Braşov – balerin

2001-1998, Teatrul Naţional Pecs, Ungaria – balerin

1998-1997, Teatrul Liric Braşov – balerin

1997-1995, Teatrul Naţional Novi Sad, Iugoslavia – balerin

1995-1990, Teatrul Muzical Braşov – balerin

În toată această perioadă am desfăşurat nenumărate spectacole de balet, operă, operetă, musical, show-uri de divertisment, spectacole de circ, varietee-uri, spectacole de cabaret.

În perioada decembrie 2006 – februarie 2007, am participat la turneul organizat de Ansamblul de Operetă din Viena cu spectacolul “Masca albastră”.

În 2012 și 2013 am evoluat în spectacolele intitulate „Von der blauen Donau zum der Broadway” și „Revue et corige” de pe vasul de croazieră Marie Astrid, în calitate de dansator și coregraf al spectacolelor.

ACTIVITATE PEDAGOGICĂ

Prezent – ianuarie 2013, profesor de balet la Studio C, Brașov

2013-2011, profesor de balet la Asociația Club Sportiv Săcele

2009-2008, profesor de balet la Centrul Cultural Reduta, Brașov

PERSONALITĂŢI ARTISTICE CU CARE AM COLABORAT

Maria Guth, Mihai Mândruţiu, Edina Papo, Nermina Damian, Vadim Fedotov, Viktor Litvinov, Vladimir Logunov, Istvan Herczog, Sandor Toth, Andreea Ladany, Iolanda Popescu, Ioan Dorin Coşeriu, Gene Reed, Emilian Belcin, Lia Burger, Genoveva Breaz, Răzvan Mazilu, Cristina Uţă

1 305486_258006927578678_240150459364325_762811_1670036350_n Prin Lumea Muzicii de Film Dorin Nicolae Mirea 1